While trying to discover Oracle Database server, it fails and prompts some message.

While trying to discover Oracle Database server, it fails and prompts some message.

1) Error: Failed. Oracle Server is down.
Error Message: IO Error: The Network Adapter could not establish the connection
Solution 1: The Oracle server is down, Please ensure whether the server is up and running fine.
Solution 2: The Oracle server is not accessible from the Applications Manager machine. Verify the given host and port by following the step given below:
Try to open a socket to the Oracle machine by executing the following command from the machine in which Applications Manager server is running:
telnet oracle_hostname oracle_portnumber

2) Error: Failed. The Instance Name (Service Name) mentioned is wrong. Please configure with proper values. Refer Troubleshooting
Error Message: Listener refused the connection with the following error: ORA-12514, TNS:listener does not currently know of service requested in connect descriptor 
Solution 1: The Instance Name (Service Name) specified in Applications Manager is wrong. Try to connect to Oracle using SQLPlus and "Connect String/Service Name" should be given as Instance Name in Applications Manager when you are connecting through the SQLPlus.
  1. The instance name can also be found out from the <oracle-installation directory\network\admin\listener.ora>. In <listener.ora> file, you will have an entry <SID_NAME = orcl>, where orcl is the Instance name.
  2. The instance name can also be found out from the<oracle-installation directory\network\admin\tnsnames.ora>. In <tnsnames.ora> file, you will have an entry <SERVICE_NAME = orcl>, where orcl is the Instance name.
Solution 2: Oracle instance is not running. Check if Oracle server is running or not on the reported monitor.

3) Error: The user does not have proper privileges. Enter a user with DBA privileges.
Solution: A user with CONNECT and SELECT_CATALOG_ROLE roles is required for monitoring by Applications Manager. So configure a user with these permissions and try with that user in Applications Manager.

4) Error: ORA-28040: No matching authentication protocol
Solution: In the Oracle DB server installation directory, edit the sqlnet.ora file (present under <oracle home>\network\admin directory) and remove the entry SQLNET.ALLOWED_LOGON_VERSION=10 in that file or set to lower version. Then restart Oracle DB server and try to add it in Applications Manager.

5) Error: Io exception: Got minus one from a read call
Solution 1: Make sure you are connecting to the correct port, a wrong port can also give the error mentioned above. Also, check if the SID used to connect in tnsnames.ora and Listener.ora are correct.

Solution 2: It seems you have enabled ACL on the listener. You can follow these steps to avoid the error:
a. Modify $ORACLE_HOME/network/admin/sqlnet.ora file with following parameter: 
tcp.validnode_checking = no
b. If you don't want to disable this, you can put the machine names (provide Applications Manager hostname) as follows and restart the listener:
tcp.invited_nodes=(machine1, machine2)

Solution 3: Check the number of processes and shared pool size.
Show parameter SHARED_POOL_SIZE;
Show parameter Processes;
If the values are insufficient, increase the size using:

Alter system set SHARED_POOL_SIZE=<size the environment demands>M;
Alter system set PROCESSES=<Size the environment demands> SCOPE=SPFILE;

Solution 4: If you have enabled Oracle SSL option but missed to give the same while adding the monitor then this error will occur.
Note: If none of the above solutions fix the problem, execute the file OracleDebug.bat under <AppManager_Home>\bin\troubleshooting directory and send the result.

6) ErrorFailed. Please verify if you have added certificates in correct path. Refer troubleshooting steps mentioned here.
Error Message: IO Error: PKIX path building failed: sun.security.provider.certpath.SunCertPathBuilderException: unable to find valid certification path to requested target
Solution: Check if the SSL certificate/keystore file of the Oracle monitor is properly imported in Settings -> Tools -> Manage Certificates -> Trust certificates page. Imported certificates can be verified in Settings -> Tools -> Manage Certificates -> List certificates

7) Error: Failed. Authentication failed. Kindly verify the username and password provided.
Error Message: ORA-01017: invalid username/password; logon denied
Solution: Check if username/password provided is correct and check if it has changed in Oracle database in recent times.

                  New to ADManager Plus?

                    New to ADSelfService Plus?